Zorgverzekeraar weigert vergoeding Reuma

Geplaatst op 14-03-2012

Ruim 80 procent van de reumapatiënten verwacht dit jaar de eigen kosten voor fysiotherapie niet te kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Reumafonds onder 2800 patiënten. Mensen met reuma krijgen sinds 1 januari 2012 geen fysiotherapie meer vergoed vanuit de basisverzekering. Van de 2,3 miljoen mensen die leven met reuma (inclusief artrose), heeft 1,1 miljoen zodanig ernstige klachten dat zij wel fysiotherapie nodig hebben (TNO, 2011).

"We zijn erg geschrokken van de resultaten. Voor veel mensen met reuma heeft deze maatregel enorme gevolgen voor hun persoonlijke leven", zegt Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur Reumafonds.

Zorgverzekeraar weigert
13 procent van de respondenten die geen (onbeperkt) aanvullende verzekering hebben, vroegen die wel aan, maar zijn geweigerd door zorgverzekeraars. Dit staat haaks op het antwoord van minister Schippers van VWS op Kamervragen, waarin zij stelt dat er voldoende keuzemogelijkheden zijn voor degenen die een aanvullende verzekering willen afsluiten.
De gevallen waarin medische selectie wordt toegepast betreffen voornamelijk de tandverzekeringen en de zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen. Ridderbos meent dat minister Schippers onvoldoende inzicht heeft in de werkwijze van zorgverzekeraars. 

Problemen bij functioneren
Als zij geen fysiotherapie meer volgen, verwacht 95% van de beperkt verzekerden problemen bij het dagelijks functioneren. 73% denkt meer medicijnen te moeten gebruiken en 58% is bang zich vaker ziek te moeten melden. Ridderbos: "Dat zou betekenen dat de bezuinigingsmaatregel op de lange termijn niet alleen duur uitpakt voor de samenleving, maar ook heel negatief uitpakt voor mensen met reuma."

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Politiek

Fysiotherapie

Zorgverzekeraar

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl