Verandering van geheugen door Google

Geplaatst op 15-01-2012

Verschillende bronnen op het internet zorgen voor een verandering van het menselijk geheugen. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse psychologen.

Google-effect

Onderzoekers van de Columbia University in New York City, spreken van het Google-effect. "Google is een andere vorm van extern geheugen." Voorheen zouden mensen bijvoorbeeld vrienden of familie als 'extern geheugen' gebruiken en vragen wanneer iemand ook al weer jarig was. Nu wordt gezocht op internet.

Experimenten

De onderzoekers voerden vier experimenten uit op studenten. Daarbij werd gekeken hoe afhankelijk hun geheugen is van computers. Bij één experiment werd studenten gevraagd verschillende kennisvragen te beantwoorden. Ze bleken sterk te reageren op de woorden die te maken hadden met computers. Volgens de wetenschappers een teken dat de studenten meteen aan hun computer denken als het gaat om het herinneren van feiten. Bij een ander experiment moesten de studenten feiten uit hun hoofd leren en daarna opslaan op de computer. De deelnemers bleken zich beter te herinneren waar ze iets hadden opgeslagen, dan wat ze hadden opgeslagen.

Volgens onderzoekers kunnen de resultaten van het onderzoek er aan bijdragen dat mensen dingen uiteindelijk beter gaan begrijpen en leren. De resultaten van het onderzoek zijn online gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

WebMD
Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl