Urine voorspelt fitheid en sterftekans

Geplaatst op 15-01-2013

Urine die over een hele dag is verzameld, levert belangrijke informatie over iemands conditie of leefstijl. ''Je kunt aan de urine zien of er iets moet veranderen aan een leefstijl en bovendien wát. Dat komt meestal neer op gezonder eten en meer bewegen. Je kunt het zien als een soort Coopertest zonder hardlopen.''

Via de urine verwijdert het lichaam stoffen uit het lichaam, maar dat zijn niet alleen afvalstoffen. Het bevat vrijwel alles wat het lichaam op dat moment niet nodig heeft, zoals zouten, restanten van medicijnen en water. De urine van 24 uur geeft daarmee een beeld van ons voedingspatroon en wat daar mis mee is, constateert wetenschapper Navis.

Kwetsbaar
Door urine te onderzoeken kun je meten of iemand kwetsbaar is of tegen een stootje kan en hoe dat samenhangt met voeding. Navis verwacht dat op deze manier kwetsbare mensen eerder geïdentificeerd worden. Ook de deelnemers aan het grootschalige LifeLines-bevolkingsonderzoek in Noord-Nederland naar gezond ouder worden, leveren 24 uursurine in. Inmiddels is van ruim 100.000 mensen urine verzameld.

ANP

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Sport

Beweging

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl