Stress en beslissingen nemen

Geplaatst op 29-02-2012

Moet je een belangrijke beslissing nemen, maar maak je je ook druk over de presentatie die je moet houden? Dan kun je je keuze beter even uitstellen. Stress beïnvloedt hoe je beslissingen neemt, zo blijkt uit onderzoek van de University of Southern California. Stress verandert hoe je risico’s en positieve uitkomsten afweegt. De onderzoekers ontdekten dat mensen die stress ervaren – bijvoorbeeld omdat ze hun hand in ijswater houden of een presentatie moeten voorbereiden – vooral oog hebben voor positieve informatie. Negatieve informatie negeren ze juist.

Mensen die onder druk een lastig besluit moeten nemen, hebben dus meer aandacht voor voordelen dan voor nadelen. Voor iemand die voor de keuze staat of hij een nieuwe baan accepteert, weegt het hogere salaris ineens veel zwaarder dan de langere reistijd.

Verslaving
Deze toegenomen focus op het positieve verklaart ook deels waarom stress een rol speelt bij verslaving. Als je gestresst bent, kun je je verlangen minder goed onder controle houden. Gestresste drugsgebruikers denken alleen nog maar aan het fijne gevoel dat ze krijgen van hun middelen, niet aan de nadelen ervan. 

Stress vergroot bovendien het verschil tussen hoe mannen en vrouwen over risico denken. Gestresste mannen zijn geneigd meer risico te nemen, maar vrouwen worden juist voorzichtiger door stress. Mannen willen vechten of vluchten, terwijl vrouwen behoefte krijgen aan binding en het verbeteren van hun relaties.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Psychologie

Stress

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl