Sporten voorkomt psychische klachten

Geplaatst op 27-02-2012

Na een lange dag werken is een bezoekje aan de sportschool misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Wetenschappers van de Tel Aviv University geven je een goede reden om dat toch te doen. Regelmatig bewegen zou je humeur op de werkvloer aanzienlijk verbeteren en zelfs een burn-out en depressie kunnen voorkomen.

De onderzoekers keken hoe het met 1.632 gezonde werknemers ging op persoonlijk, psychisch en werkgebied. Ze werden in vier groepen verdeeld: niet-sporters, mensen die 75-150 minuten per week bewegen, mensen die 150-240 minuten per week bewegen en een groep die meer dan 240 minuten per week sport. Gedurende 9 jaar vulden ze enquêtes in tijdens periodieke controles en 3 vervolgonderzoeken.

4 uur sporten
De niet-sporters kampten het vaakst met een depressie of een burn-out. Hoe meer werknemers bewogen, hoe kleiner de kans was dat ze psychische klachten kregen. Elke week 2,5 uur sporten bleek een positief effect te hebben op je zelfvertrouwen en je vermogen om te werken. Volgens de onderzoekers is minstens 4 uur per week bewegen ideaal: degenen die deze 4 uur haalden, vertoonden vrijwel geen tekenenen van mentale druk.

Bedrijfssport
De onderzoekers raden bedrijven dan ook aan om een eigen sportschool te openen of mee te betalen aan een sportschoolabonnement. Ook door flexibele werktijden toe te staan, kunnen ze medewerkeres aanmoedigen om beweging te integreren in hun werkdag. Op de langere termijn betaalt dit zichzelf terug.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Psychologie

Sport

Beweging

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl