Soorten dieten en afvallen

Geplaatst op 30-01-2012

Amerikaans onderzoek wijst uit dat het niet belangrijk is wat voor soort dieet je volgt als je wilt afvallen. Alleen de calorieën tellen, en daarbij maakt het niet uit waar ze vandaan komen.

Dat blijkt uit een publicatie in de American Journal of Clinical Nutrition. De studie vergeleek vier toonaangevende afvalmethoden met uiteenlopende verhoudingen tussen vet, koolhydraten en eiwitten. Er bleek geen verschil te zijn in de mate van gewichtsverlies of de afname van het vetpercentage.

Willekeurig
In het onderzoek kregen een paar honderd mensen met overgewicht of obesitas willekeurig een van de vier diëten toegewezen. Ze waren zo samengesteld dat de deelnemers 750 kilocalorieën per dag minder zouden consumeren. Een halfjaar en twee jaar na het begin van het dieet werden het gewicht en het vetpercentage gemeten.

Volhouders

Gemiddeld waren de deelnemers na zes maanden 4,1 kg vet en 2,3 kg spiermassa kwijtgeraakt. Na twee jaar resteerde onder de volhouders een gewichtsverlies van gemiddeld 3,6 kg, waarbij de onderzoekers aantekenen dat sommigen hun dieet uit eigen beweging na verloop van tijd hadden aangepast.

Succesvol
Uit het verloop blijkt dat de deelnemers gemiddeld even succesvol waren, ongeacht het dieet dat ze voorgeschreven hadden gekregen. In dat opzicht kunnen afvallers volgens experts gewoon maar het best een dieet kiezen dat bij hen past, omdat dan de kans het grootst is dat ze het volhouden.

Corpus Mentis
Er is in dit onderzoek gekeken naar afname van lichaamsgewicht en volhouden van een dieet en niet naar de invloed van de soorten dieten ten aanzien van de gezondheid. Er kan dus niet geconcludeerd worden dat elk dieet voor iedereen aan te raden is.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Afvallen

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl