Roesje gevaarlijk bij kinderen

Geplaatst op 02-03-2012

Het zogenaamde roesje dat kinderen kalmeert voor een vervelende behandeling of onderzoek, blijkt niet veilig. Dit toont Piet Leroy van de Universiteit van Maastricht aan in een studie. Een maag- of darmonderzoek zijn vervelende onderzoeken en ingrepen . Zeker voor een kind levert dat veel stress- en pijn op.

Een roesje, officieel PSA genoemd (Procedurele Sedatie en/of Analgesie), zorgt voor rust en pijnbestrijding. Het is de reden dat steeds meer artsen hiervoor kiezen. Het blijkt echter dat deze vorm van kalmeren soms gevaarlijker is dan de ingreep zelf. In de afgelopen jaren zijn twee kinderen overleden aan de gevolgen van een roesje. Een roesje wordt meestal toegediend door artsen die daar de opleiding niet voor hebben. Dat zorgt voor meer risico’s. Soms raakt het kind zelfs in narcose. De ademhaling kan daardoor in het gedrang komen. Dit heeft een arts niet altijd in de gaten. Bij een ‘gewone’ narcose ontstaat dit probleem niet omdat hier altijd de ademhaling gecontroleerd wordt. Alle kinderen een narcose aanbieden is echter geen optie; hiervoor zijn niet genoeg specialisten en ruimtes beschikbaar. De oplossing moet dus elders worden gezocht.

Onderzoeker en kinderats-intensivist Piet Leroy van het Maastricht UMC stelde daarom een nieuwe richtlijn op voor het toedienen van een PSA. Een roesje moet worden gemonitord door een nieuwe verpleegkundig specialist, de PSA-praktijkspecialist. Ook moeten kinderartsen en verpleegkundigen leren hoe ze met behulp van oefeningen, uitleg, geruststellen, afleiden, hypnosetechnieken en plaatselijke pijnstilling kinderen kunnen helpen en een daarmee een roesje achterwege kunnen laten. Ook pleit hij voor de terugkeer van lachgas. Hoewel dit middel inmiddels een taboe was, blijkt uit onderzoek dat daarvoor geen reden bestaat.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Inspectie van de Volksgezondheid, de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Operatie

Medicijnen

Kinderen

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl