Risico van de kunstheup

Geplaatst op 29-02-2012

Het aantal mensen dat riskante kunstheupen heeft gekregen loopt wereldwijd in de honderdduizenden. Dat melden het British Medical Journal (BMJ) en BBC-programma Newsnight dinsdag. Het risico ontstaat doordat metalen delen op elkaar gaan schuren. Daardoor kunnen kobalt en chroom in het lichaam belanden, waardoor patiënten pijn en zwellingen krijgen en moeilijker kunnen lopen. Kobalt kan ook het hart aantasten. Al enkele jaren geleden was bekend dat de heupen van de Amerikaanse fabrikant DePuy verdacht zijn. Het bedrijf moest 93.000 exemplaren onderzoeken.

Klachten
In Nederland ging het volgens de Nederlandse vereniging van orthopeden (NOV) om enkele duizenden heupen van dit type. ''Over de heupen van DePuy kwamen erg veel klachten binnen, maar ook van andere merken kwamen bovengemiddeld veel klachten'', aldus een woordvoerder van de NOV. De vereniging heeft mede daarom de leden aangeraden om dat type kunstheupen niet meer te gebruiken.

Opvolger
De Britse media melden dat volgens de onderzoekers er ook iets mis is met de opvolger van het omstreden model. Dat kampt met hetzelfde metaal-op-metaalprobleem, maar de autoriteiten zouden hebben nagelaten in te grijpen. ''Ondanks dat deze risico's bekend waren en al tientallen jaren goed gedocumenteerd, zijn patiënten in het ongewisse gelaten over hun deelname aan wat eigenlijk een groot ongecontroleerd experiment was'', kritiseert het British Medical Journal.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Artrose

Prothese

Specialisten

Operatie

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl