Relatie tussen Parkinson en ALS

Geplaatst op 11-01-2012

Onderzoekers van het UMC St Radboud en het UMC Utrecht hebben een genetisch verband gevonden tussen de ziekte van Parkinson en ALS (amyotrofe lateraal sclerose).

De ziekte van Parkinson en ALS hebben ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen. Kenmerken van de ziekte van Parkinson zijn trillen, traagheid en stijfheid, terwijl ALS leidt tot spierverlammingen en vroegtijdige dood. Toch hebben de ziekten een zelfde achtergrond: het zijn beide neurodegeneratieve ziekten, dat wil zeggen ziekten waarbij een groep zenuwcellen te gronde gaat. De plaats in het zenuwstelsel waar de cellen verloren gaan bepaalt de specifieke ziektesymptomen.

Genetische factor
In de familie van mensen die zijn overleden aan ALS komt vaker dan gemiddeld de ziekte van Parkinson voor. Bij het ontstaan van deze ziekten zou dus een gemeenschappelijke genetische factor een rol kunnen spelen. Zij hebben aangetoond, dat veranderingen in het zogenaamde ANG-gen het risico op zowel de ziekte van Parkinson als op ALS zeer sterk verhogen.

Vervolgonderzoek
Het ANG-gen  is betrokken bij onder andere de vorming van bloedvaatjes en de uitgroei van zenuwcellen. Hoe de veranderingen in dit gen precies leiden tot de ziekte van Parkinson en tot ALS wordt verder onderzocht.

Annals of Neurology
Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl