Purine vergroot kans op jicht

Geplaatst op 02-06-2012

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan purine, zoals vlees en zeevruchten, vervijfvoudigen de kans op een jichtaanval. Dat schrijven onderzoekers in het tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.

Het onderzoeksteam van de Boston University bestudeerde 633 mensen met jicht. Ruim driekwart van hen was man en de gemiddelde leeftijd bedroeg 54. Gedurende een jaar hielden de deelnemers informatie bij over hun gezondheid. Het beschrijven van het eetpatroon maakte hier ook onderdeel van uit.

Tijdens de 12 maanden vonden 1.247 jichtaanvallen plaats. De purine-inname was de twee dagen voor de aanval gemiddeld 2,03 gram. Op andere momenten (zonder jichtaanval) was de inname 1,66 gram per twee dagen. De deelnemers die veel purinerijke voedingsmiddelen nuttigden, hadden daarnaast een vijf keer zo grote kans op een jichtaanval dan degenen die het minst gebruikten.

Dierlijke vormen
Purine vind je vooral in vlees, vis en schaaldieren, bonen, erwten, linzen, havermout, spinazie, asperges, paddenstoelen, gist en alcohol. Dierlijke vormen van purine bleken lijken vaker tot een jichtaanval te leiden, dan plantaardige. Volgens de onderzoekers heeft dit vooral te maken met de lagere hoeveelheid purine in plantaardige voedingsmiddelen.

De plantaardige voedingsmiddelen bevatten namelijk ook voedingsstoffen die de kans op een jichtaanval weer verlagen.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Gewrichten

Voeding

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl