Prevalidatie door Fysiotherapeut voorkomt sterfgevallen

Geplaatst op 24-03-2012

Oudere kwetsbare patiënten zouden als ze een operatie ondergaan met een grotere zuurstofopname (VO2max) het ziekenhuis in moeten. Door behalve achteraf ook vooraf met hulp van een fysiotherapeut te prevalideren, komen ze de operatie sneller te boven.

Volgens onderzoeksorganisatie TNO is een operatie een grote aanslag op de gezondheid. Als kwetsbare ouderen fitter zijn voor een ingreep, volgen minder complicaties, minder sterfgevallen en kunnen de ouderen beter voor zichzelf zorgen. Met aftrek van prevalidatiekosten scheelt deze aanpak tientallen miljoenen euro's per jaar aan kosten in de zorg, zegt fysiotherapeut en directeur Dr. Nico van Meeteren van TNO Preventie en Zorg.

Miljoenen

De kostenreductie kan op termijn zelfs oplopen tot 100 tot 160 miljoen. Dat komt omdat in het begin ook de fysiotherapeuten zelf moeten worden opgeleid. Vooral bij operaties in het borst- of buikgebied en aan heup of knie lopen ouderen meer risico's. Ze zijn bovendien nog kwetsbaarder als ze bijvoorbeeld dik zijn, suikerziekte hebben of met longproblemen kampen. In ziekenhuizen in Utrecht, Breda, Drachten en Ede worden de trainingsprogramma's al toegepast.

Zorgverzekeraars willen graag besparen door de speciale revalidatieprogramma's en enkele zijn er al bij betrokken, aldus Van Meeteren. Ook advies van diëtisten heeft waarschijnlijk een positief effect.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Operatie

Fysiotherapie

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl