Overlevingskans bij hartstilstand groter

Geplaatst op 11-09-2012

Dankzij een nieuw systeem is, afhankelijk van de omstandigheden, de overlevingskans bij een hartstilstand gegroeid tot tien à twintig procent. Is heel Nederland een zes zogeheten 'zes minutenzone' wordt, verdubbelt die kans naar verluidt. Dat zou minimaal duizend doden per jaar schelen. Zeven ambulancediensten hebben het initiatief genomen tot Hartslag, een uniform systeem dat bij een hartstilstand burgerhulp aanstuurt. De regionale varianten AED Alert en AED Locator zijn hierin opgegaan.

Deze lokale initiatieven functioneerden de afgelopen twee jaar al in delen van Nederland en waren opgezet om de overlevingskans bij een hartstilstand te verruimen. Want omwonenden kunnen vaak eerder bij een slachtoffer zijn dan een ambulance. En in de strijd tegen de dood (of ernstig blijvend letsel), zijn de eerste minuten cruciaal. Buiten het ziekenhuis krijgen jaarlijks 15.000 tot 16.000 mensen een hartstilstand. In 10.000 gevallen gebeurt dat in het bijzijn van anderen en kan direct 112 worden gealarmeerd.

SMS
Op Hartslag, dat volgende maand officieel wordt gepresenteerd, zijn 40.000 tot 50.000 Nederlanders aangesloten. Zij krijgen een sms als binnen een bepaalde straal, bijvoorbeeld 600 meter, iemand een hartstilstand heeft. Sommigen krijgen het verzoek direct naar het opgegeven adres te gaan om borstcompressie en beademing toe te passen, anderen wordt gevraagd het dichtstbijzijnde AED apparaat op te halen. In de praktijk komt de hulpverlening daarmee vaak sneller op gang dan wanneer op de ambulance moet worden gewacht.

Breda
Breda was één van de eerste gemeenten die 'AED-proof' was. "Het systeem bestaat hier twee jaar", zegt voorzitter Piet Matheeuwsen van Breda AED Proof. "In de stad hangen 200 AED’s die 24 uur per dag beschikbaar zijn, 900 mensen zijn op het systeem aangesloten." Het systeem werkt volgens Matheeuwsen goed. "Tot nu toe hebben elf mensen na reanimatie een hartstilstand overleefd, al weten we natuurlijk niet hoeveel dat er anders waren geweest. Toch kan het nog beter. Het aantal aangesloten mensen kan zeker verdrievoudigd worden. Daarmee kunnen we bij meldingen de oproepstraal verkleinen, zodat slachtoffers nog sneller worden geholpen."

Verfijnd
Hartslag wordt de komende jaren verder verfijnd. Zo zijn nog niet alle meldkamers aangesloten op het oproepsysteem, moet het aantal burgers dat meedoet verder omhoog en komt er een inventarisatie van de beschikbare AED’s in Nederland. Vooral dat laatste is erg belangrijk, zegt cardioloog Ruud Koster van het AMC in Amsterdam. Hij onderzoekt momenteel wat er nodig is om van heel Nederland een zogeheten zes minutenzone te maken: de maximale tijd waarin een willekeurige persoon hulp mag verwachten.

Overheid
Koster prijst het systeem, maar vraagt zich hardop af waarom de overheid niets doet. "AED Alert en AED Locator zijn bedacht door burgers, ambulancediensten nemen het nu over. Dat is natuurlijk prachtig, maar het betekent ook dat het lang duurt voordat het goed functioneert. De overheid kijkt ondertussen alleen maar toe. Dat snap ik niet, want er zijn zo veel mensenlevens mee te redden."

Reanimatiecursus Leiden

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Reanimeren

Reanimatiecursus

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl