Nieuwe bijwerkingen van medicijn tegen te hoog cholesterol

Geplaatst op 03-03-2012

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft cholesterolverlagende medicijnen, de zogeheten statines, voor het eerst officieel in verband gebracht met bijwerkingen als geheugenverlies, diabetes en spierpijn.

Statines behoren wereldwijd tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen. Hoewel sommige patiënten al jaren melding maken van deze bijwerkingen, waarschuwde de FDA er nog niet eerder voor. Volgens deskundigen moeten patiënten zich echter ook weer niet meteen laten afschrikken. ‘Statines hebben zich ruimschoots bewezen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten’, aldus Dr. Amy G. Egan van de FDA. ‘ Het nut van deze medicijnen is onbetwist, maar ze moeten wel met zorg geslikt worden en men moet zich bewust zijn van de mogelijke bijwerkingen.’ Wat het verband is tussen statines en geheugenverlies is, is nog een tikkeltje vaag.

De FDA heeft verschillende meldingen gekregen van patiënten die zich na het slikken van cholesterolremmers niet goed konden concentreren of verward voelden. Hoewel deskundigen binnen de FDA zich afvragen of de rapporten wel verontrustend genoeg waren, heeft de organisatie toch besloten om met de bijwerking naar buiten te treden.

De afgelopen jaren is de FDA vaak verweten dat ze te lang wachtten voor ze met veiligheidswaarschuwingen naar buiten kwamen. Daarom zijn ze nu geneigd sneller mogelijke bijwerkingen publiek te maken, ook als het het bewijs ervoor onzeker is, aldus Egan. De FDA heeft eerder al wel een waarschuwing laten plaatsen op de veel voorgeschreven cholesterolverlager Crestor, nadat uit onderzoek bleek dat het middel de kans op diabetes verhoogt. Volgens Dr. Egan doen artsen er goed aan het bloedsuikerniveau van patiënten in de gaten te houden na het starten met statines.

New York Times

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Hart- en vaatziekten

Medicijnen

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl