Nederlander kiest behandelaar liever zelf

Geplaatst op 23-11-2012

Nederlanders willen zelf bepalen waar en door wie zij worden behandeld. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van ONVZ Zorgverzekeraar.

84 procent van de ondervraagden geeft aan keuzevrijheid belangrijk te vinden. Van de ondervraagden geeft 76 procent aan de vrijheid van hun zorgverzekeraar te willen krijgen om zelf hun arts of specialist te kiezen. Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar: "Consumenten bepalen graag zelf door wie en waar ze worden behandeld.

Dit lijkt op gespannen voet te staan met sturing van verzekerden door zorgverzekeraars, iets dat ook door het kabinet wordt gepropageerd."   "Alhoewel sturing van patiënten leidt tot concentratie van zorg en daardoor tot een hogere kwaliteit tegen lagere kosten kan leiden, worden mensen echter graag behandeld door dokters en specialisten die zij zelf uitkiezen", aldus Kleijnenberg. Zo geeft 57 procent aan liever langer te wachten als zij dan worden behandeld door de door hun gewenste specialist.

Omgeving
Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich wel laten beïnvloeden door hun omgeving bij de keuze waar en door wie de vervolgbehandeling wordt uitgevoerd. 59 procent geeft aan dat de huisarts de belangrijkste raadgever is. Vrienden of kennissen, de zorgverzekeraar en het internet worden met respectievelijk 7 procent, 4 procent en 3 procent het minst genoemd.

Zorgverzekeraars met keuzevrijheid

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Zorgverzekeraar

Zorg

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl