Kramp in de nacht

Geplaatst op 20-06-2012

Spierkramp wordt gekenmerkt door een plotselinge, willekeurige samentrekking van een spier of een deel van de spier. Deze samentrekking is meestal pijnlijk en kan enkele seconden tot minuten aanhouden. De spier voelt hard aan en vaak is een zwelling te zien. Spierkrampen ontstaan vaak ’s nachts. Van de bevolking heeft 2% wekelijks last van nachtelijke krampen. Hoewel krampen in alle leeftijdsgroepen voorkomen, is de prevalentie groter bij ouderen. Naar schatting 40% tot 60% van de ouderen heeft last van nachtelijke krampen.   

Etiologie
Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van krampen, maar de oorzaak is meestal niet bekend. Er zijn een aantal factoren die nachtelijke krampen kunnen veroorzaken zoals overmatig verlies van lichaamsvocht (dehydratie), extreem spiergebruik (sporters, arbeid), elektrolytstoornissen (stoornis van geladen moleculen in de cel zoals calcium en magnesium), neurologische afwijkingen, schildklierafwijkingen, levercirrose en medicatie. Verder komen spierkrampen voor bij Diabetes Mellitus, nierinsufficiëntie en in de tweede helft van de zwangerschap.  

Behandeling
Uit één wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een 12-weekse interventie van het rekken van de kuitspier geen significant effect heeft op de frequentie en de intensiteit van de nachtelijke kramp in de kuitspier. Het bewijs van de werking van oefentherapie, massage, warmte therapie en zenuwstimulatie is er niet. Natrium en magnesium inname wordt regelmatig geadviseerd, maar er is geen onderbouwde theorie dat dit werkt. Er bestaat matig kwalitatief bewijs dat het medicijn quinine de frequentie en de intensiteit van de kramp verlaagt. Meer onderzoek is nodig om de oorzaak van nachtelijke spierkramp te achterhalen en mogelijk te behandelen. Vraag uw fysiotherapeut om advies bij krampklachten.  

Abstract Corpus Mentis

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Vochthuishouding

Ouderdom

Spieren

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl