Keuzevrijheid in de zorg volgens Schippers

Geplaatst op 26-03-2012

De vrije keuze voor patiënten lijkt op de tocht te staan. Maar in een interview ontkent de minister dat. De wetswijziging heeft namelijk alleen betrekking op zogeheten natura-verzekeringen. Patiënten gaan er dan mee akkoord alleen gebruik te maken van door de zorgverzekeraar geselecteerde en gecontracteerde zorg, in ruil voor een lagere premie.

Mensen die volledige keuzevrijheid willen, kunnen kiezen voor de duurdere 'restitutieverzekering'. Schippers: "De keuzevrijheid blijft overeind. Je kunt zelf kiezen welke verzekeringsvorm je neemt, de goedkopere of de duurdere. Bovendien kan je kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars met verschillende zorgaanbieders."

Schippers zal zorgverzekeraars wel verplichten om cliënten vóór het afsluiten van de verzekering duidelijk te maken met welke zorgaanbieders contracten zijn afgesloten. Zit het favoriete ziekenhuis daar niet bij, dan kan de cliënt in zee gaan met een verzekeraar die met dat ziekenhuis wel een contract heeft.

Nu is het nog zo dat mensen met een natura-verzekering recht hebben op een redelijke vergoeding, ook voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener. Maar dit ondermijnt volgens Schippers het zorgstelsel, waarin zorgverzekeraars selectief inkopen tegen de scherpste prijs.

 

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Politiek

Marktwerking

Keuzevrijheid

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl