Joggen en langer leven

Geplaatst op 05-05-2012

Het kost 108 dagen om van je twintigste tot je zeventigste een keer per week een uur te joggen. Volgens Deense onderzoekers levert het echter wel zes extra levensjaren op.

Een uur per week joggen zorgt voor een langer leven. Daarbij is een gematigde work-out beter dan een extreme. Tot die conclusie komen de onderzoekers van het Bispebjerg University Hospital naar aanleiding van de Copenhagen City Heart Study. Deze studie omvat de gegevens van ongeveer 20.000 mannen en vrouwen tussen de 20 en 93.

De onderzoekers vonden dat een tot twee uur per week joggen de levensverwachting bij mannen verlengde met 6,2 jaar. Bij vrouwen was dit 5,6 jaar. De resultaten van het onderzoek zijn in strijd met eerder onderzoeken die de gezonde aspecten van joggen in twijfel trekken of zelfs stellen dat het schadelijk is.

Voordelen
Volgens de Deense onderzoekers leidt joggen echter tot verschillende gezondheidsvoordelen waaronder een verbeterde zuurstofopname, verlaagde bloeddruk, minder overgewicht, gezonder hart- en bloedvaten en een betere psychische gezondheid. "De mentale voordelen komen vooral door de sociale interactie die mensen hebben tijdens het joggen", verklaart onderzoeker Peter Schnohr.

Schnohr presenteerde de resultaten van zijn onderzoek op de EuroPrevent2012. Een bijeenkomst van de European Association for Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR).

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Gezond oud

Sport

Beweging

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl