Invloed van voeding op jicht

Geplaatst op 12-02-2012

Mensen met jicht hebben een gewrichtsontsteking en dus moeite met bewegen. Maar met een aanpassing van hun voedingspatroon kunnen zij de kans op jicht verkleinen.

Uit onderzoek blijkt dat sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, fruit en vruchtensap, invloed hebben op deze ziekte. Zo wordt het risico op jicht bijvoorbeeld groter na het eten van vis, schaal- en schelpdieren. Dit is ook het geval als meer rood vlees (rund-, varkens- en lamsvlees, inclusief vleeswaren) wordt gegeten dan de aanbevolen hoeveelheid van 100-125 gram per dag. Alcohol, en dan met name bier en sterke alcoholische dranken verhogen eveneens het risico.

Kip en magere zuivelproducten verlagen juist het risico op jicht. Uitzondering was kaas; daarvoor was geen duidelijk verlagend effect te zien. Ook fructose heeft invloed op jicht. Fructose komt van nature voor in fruit en honing. Omdat suiker voor de helft uit fructose bestaat, wordt geadviseerd het gebruik van suiker en suikerbevattende producten zo veel mogelijk te beperken. Het gebruik van frisdrank verhoogt het risico op jicht. Dit is mogelijk ook de reden waarom jicht steeds vaker voorkomt;  het frisdrankgebruik in Nederland is de laatste 40 jaar met 85% gestegen. Light frisdranken hebben geen relatie met het risico op jicht. Het eten van fruit en het drinken van vruchtensap – vooral sinaasappelsap – vormt een mogelijk risico voor jicht. Omdat fruit ook positieve gezondheidseffecten heeft, wordt geadviseerd fruit volgens de aanbevolen hoeveelheid van 2 porties per dag te gebruiken.

Jicht is een gewrichtsontsteking. Bij jicht is het gewricht rood, gezwollen, warm en pijnlijk. Ook bewegen is erg pijnlijk. De ontsteking is heftig en komt meestal plotseling opzetten. Meestal zit jicht in de grote teen, soms in andere gewrichten van de voet, enkel, knie of pols. Nierpatiënten en patiënten die plastabletten gebruiken hebben vaker last van jicht.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Gewrichten

Voeding

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl