Hormoon Ghrelin en afvallen bij overgewicht

Geplaatst op 03-01-2012

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor overgewicht. Wie eenmaal te dik is, zal – ondanks vele pogingen om af te vallen – in de meeste gevallen dik blijven. Tot die weinig bemoedigende conclusie komt de Australische wetenschapper Joe Proietto.

Proietto helpt al 15 jaar mensen bij het afvallen in zijn afslankkliniek in Australië. Het viel hem op dat zijn patiënten, ondanks het feit dat ze zeer gedreven zijn om af te vallen en zijn afslankprogramma strikt volgen, na een aantal maanden tot jaren toch weer terug zijn op hun oude gewicht. Vaak wordt de gewichtstoename toegeschreven aan een gebrek aan discipline of wilskracht. Maar dat vond Proietto te makkelijk. Hij besloot de biologische toestand van het lichaam na het gewichtsverlies te onderzoeken.

Hij verzamelde met zijn onderzoeksteam 50 obese manen en vrouwen die gemiddeld meer dan 100 kilo wogen. Zij volgden gedurende 8 weken een zeer streng dieet van slechts 500 tot 550 kilocalorieën. Van hen hielden 34 het dieet vol. Zij waren na 10 weken gemiddeld 15 kilo afgevallen en gingen toen proberen om hun nieuwe gewicht te behouden. Ondanks de begeleiding door voedingskundigen, waren ze na een jaar gemiddeld weer ruim 5 kilo aangekomen. Ook gaven ze aan dat ze zich hongerig voelden en meer met eten bezig waren dan voordat ze met afvallen begonnen.

Het Australische onderzoeksteam ontdekte dat het lichaam van de proefpersonen zich niet aanpasten aan de nieuwe situatie. Hun lichamen reageerden alsof ze uitgehongerd waren en makten overuren om de kilo’s die ze verloren waren, weer terug te winnen. Het niveau van het ‘hongerhormoon’ ghrelin in hun lichaam was bijvoorbeeld 20% hoger dan aan het begin van de studie. En van twee andere hormonen die het hongergevoel onderdrukken, peptide YY en leptine, lag het niveau juist lager dan verwacht. Het lichaam verzet zich dus kennelijk tegen het afvallen en dat maakt dat eenmaal gewonnen kilo’s moeilijk kwijt te raken zijn. Hoewel het om een kleine studie gaat en de resultaten in grotere studies bevestigd zullen moeten worden, hebben de resultaten veel stof doen opwaaien.
Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl