Honger en bescherming cognitief functioneren

Geplaatst op 14-12-2012

Mensen die als kind wel eens honger hebben geleden, takelen op latere leeftijd langzamer af dan mensen die altijd genoeg te eten hadden. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Rush University Medical Center in Chicago. Zij beschrijven de resultaten van hun onderzoek in het tijdschrift Neurology.

Eerdere onderzoeken lieten juist zien dat mensen die als kind te maken kregen met tegenspoed vaker hart- en vaatziekten en psychische problemen ontwikkelden. Ook het cognitieve functioneren was bij deze mensen minder.

Studie
Bij dit nieuwe onderzoek zijn 6.158 mensen betrokken met een gemiddelde leeftijd van 75. Meer dan de helft van de ondervraagden was van Afrikaanse origine. De deelnemers werd gevraagd naar hun gezondheid als kind, de financiële situatie van het gezin waarin zijn opgroeiden en de omgeving waar zij woonden. Daarnaast deden ze iedere drie jaar mee aan cognitieve testen. Dit gebeurde gedurende 16 jaar. Momenten van honger in de kindertijd bleken gepaard te gaan met een langzamere cognitieve achteruitgang bij de Afro-Amerikanen. Voor de Westerse deelnemers vonden de onderzoekers dit resultaat niet. Volgens Barnes is het mogelijk dat het effect wel geldt, maar in deze studie niet naar voren kwam. Relatief weinig van hen rapporteerden namelijk tegenspoed of honger in de kindertijd.

Bescherming
Waarom honger een beschermend effect heeft op het cognitieve functioneren kunnen de onderzoekers niet zeggen. Mogelijk vertraagt de caloriebeperking de start van leeftijdsgerelateerde veranderingen in het lichaam. Een andere optie is dat de oudere mensen in de studie die hongergeleden hebben, de sterkste zijn uit hun generatie. Anderen zijn wellicht al eerder overleden.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Voeding

Ouderdom

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl