Hersenen anders bij overgewicht

Geplaatst op 11-02-2012

De hersenen van mensen met overgewicht zijn anders dan die van dunne mensen. Dat concluderen onderzoekers van de Finse University of Turku en Aalto University. Overgewicht is vaak het gevolg van een te grote energie-inname (door te veel eten of te weinig bewegen). Toch zijn sommige mensen vatbaarder voor overeten en gewichtstoename. Aangezien het centrale zenuwstelsel betrokken is bij het verwerken van hongersignalen en de voedselinname, lijkt het aannemelijk dat de hersenen een rol spelen bij overgewicht.

Hersenactiviteit

De Finse onderzoekers maten voor het onderzoek de hersenactiviteit in verschillen hersengebieden bij de proefpersonen met en zonder overgewicht. Ze vonden een verhoogd glucosemetabolisme in de basale ganglia (hersenstructuren rondom de thalamus) van de mensen met overgewicht. Deze basale ganglia zijn betrokken bij beloning. Het beloningssysteem in de hersenen van mensen met overgewicht reageerde ook krachtiger op afbeeldingen van eten. Daarnaast was bepaalde hersenactiviteit in de frontaalkwab, betrokken bij gedragscontrole, juist minder.

Behandeling
"Onze resultaten suggereren dat de hersenen van mensen met overgewicht constant signalen afgeven die eten promoten. Zelfs als het lichaam geen behoefte heeft aan extra energie", legt onderzoeker Lauri Nummenmaa uit. "Dit heeft grote gevolgen voor hoe we nu naar overgewicht kijken en biedt ook mogelijkheden voor het ontwikkelen van behandelingen van obesitas."

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Neurologie

Afvallen

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl