Goede voornemens en Change Management

Geplaatst op 01-01-2011

De meerderheid van de Nederlanders gelooft in goede voornemens. Volgens veel Nederlanders helpt een goed voornemen om uzelf uit te dagen daadwerkelijk te veranderen. Zelden wordt een goed voornemen opgelegd door de omgeving. In 76 procent van de gevallen komt dit vanuit het individu en dient het voornemen het eigen belang.

Maar liefst 45 procent van de mensen had aan het begin van 2010 goede voornemens. In 42 procent van de gevallen betrof dit een voornemen ter verbetering van de eigen gezondheid (meer bewegen, afvallen, gezonder eten, enzovoort). Meer dan een kwart van de Nederlanders had een goed voornemen dat betrekking had op de eigen persoon. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, zelfacceptatie en meer tijd voor jezelf maken, speelden hierin een belangrijke rol. Bijna een vijfde van de Nederlanders had begin van het jaar het voornemen meer tijd te besteden aan het gezin en/of de partner. Een nobel streven van veel mensen was ook attenter te zijn voor de omgeving.  

Tevredenheid en doorzettingsvermogen

Meer dan de helft van de mensen heeft werk gemaakt van de goede voornemens afgelopen jaar en is hier redelijk tevreden over. De andere helft ontbrak het aan doorzettingsvermogen of er waren onverwachte gebeurtenissen waar het falen aan te wijten was.

Change management
Er zijn verschillende methoden om voor een individu een verandering te bewerkstelligen. Belangrijke elementen die terug komen in deze theorieën zijn:
  • Bewust een keuze maken
  • Haalbaarheid van het doel peilen
  • Een methode / proces kiezen dat vol te houden is
  • Realistisch zijn over eventuele tegenvallers

Met name het volhouden van veranderingen (verankering) ervaren veel mensen als moeilijk. Belangrijk is daarom dat het gekozen pad leuk of interessant is en dat men voorbereid is op eventuele tegenvallers. Een tegenvaller betekent immers niet dat het einddoel niet behaald kan worden.  

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Gezondheid

Afvallen

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl