Euthanasie bestraft bij verpleeghuisarts

Geplaatst op 19-02-2012

Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep de 75-jarige
Drs. G. Schellekens (verpleeghuisarts) veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf wegens hulp bij zelfdoding. Dat is hoger dan het half jaar voorwaardelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) 2 weken geleden eiste. Schellekens gaf als voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven een 80-jarige vrouw een dodelijk drankje. Dat gebeurde in november 2007. Hoewel zij een doodswens had, mag niemand dit ooit buiten de wet doen, waarschuwde het hof.

Volgens de euthanasiewet mogen alleen artsen helpen bij zelfdoding. En dat na uitvoerig onderzoek of de doodswens echt is én volgens controleerbare protocollen. Toen de verpleeghuisarts dat weigerde, is de voorzitter zijn eigen weg gegaan. Hij regelde het drankje en zorgde dat de flesjes en de drinkbeker verdwenen. Ook vervroegde hij een datum in een brief van de vrouw.

Doodswens
Hoewel achteraf duidelijk is dat de doodswens echt was en de bedoelingen goed, had Schellekens hiervoor de cel in gemoeten als zijn gezondheid dat inmiddels niet verhinderde. De advocaat van Schellekens, Wim Anker, stelde dat er een noodsituatie was, nu de verpleeghuisarts weigerde te helpen. Het gerechtshof wees dit van de hand: dan had men andere artsen moeten zoeken die wél wilden helpen. Volgens Schellekens is dat geprobeerd maar zijn die niet gevonden. Het hof kan niet nagaan of die artsen reden hadden om niet mee te werken, omdat Schellekens ze niet heeft genoemd.

Officier van justitie noemde hem 'Dr. Death'
Eerder veroordeelde de rechtbank in Almelo de voorzitter tot 10 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Het OM had toen een jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist. In hoger beroep verlaagde het OM de strafeis flink: wegens Schellekens’ gezondheid en omdat de humane intenties van de voorzitter geheel ondergesneeuwd raakten toen de officier van justitie hem enkele keren ‘Dr. Death’ noemde. Advocaat Anker beraadt zich nog over de vraag of hij de zaak in cassatie aan de Hoge Raad zal voorleggen.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Zorg

Politiek

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl