Effect vitamine D bij astma, kanker, diabetes en artritis

Geplaatst op 25-02-2012

Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology. Tijdens hun onderzoek vond het onderzoeksteam dat vitamine D een opeenstapeling van ontstekingsreacties in het lichaam kan afremmen. Bij een te laag vitamine D gehalte in het bloed, gebeurt dit niet.

Astma en artritis
"Dit onderzoek gaat verder dan de aangenomen gezondheidsvoordelen van vitamine D. We hebben de invloed van de vitamine op celniveau bekeken", vertelt hoofdonderzoeker Elene Goleva. "Patiënten met een chronische ontstekingziekte zoals astma en artritis met een tekort aan vitamine D, hebben dus echt baat bij het slikken van een vitamine D-supplement."

De onderzoekers adviseren een minimale waarde van 30 nanogram vitamine D per milliliter bloed. Vanaf deze waarde heb je baat bij de positieve effecten van de vitamine, zoals de opname van calcium in de botten. Eerdere onderzoeken toonden een verband tussen een te laag vitamine D-gehalte en verschillende ziekten zoals astma, kanker, diabetes en artritis.

Experimenten
De conclusies zijn gebaseerd op onderzoek in het laboratorium. De onderzoekers incubeerden witte bloedcellen met verschillende hoeveelheden vitamine D en stelden de cellen vervolgens bloot aan een molecuul dat een sterke ontstekingsreactie opriep.

Vanaf 30 ng/ml zagen de onderzoekers het ontstekingsremmende effect van de vitamine. Bij 50 ng/ml was het effect het grootst. Met verschillende complexe experimenten konden de onderzoekers ook vaststellen waar in de cel de vitamine aangrijpt.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Gewrichten

Suikerziekte

Kanker

COPD

Voeding

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl