Effect van stress door immuunsysteem

Geplaatst op 07-03-2012

T-cellen, die de strijd aan gaan met infecties, verhogen ook de bloeddruk bij muizen na een periode van stress.Tot die conclusie komen onderzoekers van de Emory University. Het effect van chronische stress op hart- en vaatziekten lijkt een bijwerking van het immuunsysteem. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry.   "Van chronische stress is al langer bekend dat het schadelijke effecten kan hebben voor het immuunsysteem en de bloeddruk", vertelt hoofdonderzoeker Paul Marvar. "Ons doel was om te kijken naar de rol van T-cellen bij het ontstaan van een stressgerelateerde hoge bloeddruk."

Onderzoek
Tijdens het onderzoek werden muizen gedurende een week blootgesteld aan twee uur stress per dag. De diertjes werden in een te kleine ruime geplaatst en in een kooi waar andere muizen hun geur al hadden achtergelaten. De blootstelling aan stress verhoogde de bloeddruk van gemiddeld 115 mm Hg tot 125 mm Hg.

Bij genetische gemanipuleerde muizen zonder T-cellen raakte de bloeddruk niet verhoogd als gevolg van stress. Uit eerder onderzoek bleek ook al dat T-cellen een rol speelden bij een hogere bloeddruk door een teveel aan zout in de voeding of door het hormoon angiotensine, dat een rol speelt bij het reguleren van de bloeddruk.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Immuunsysteem

Stress

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl