Effect van stoppen met roken

Geplaatst op 04-07-2012

Stoppen met roken geeft op korte en lange termijn gunstige effecten. Hieronder uitgezet in de tijd voor- en nadelen die je kunt ondervinden tijdens het proces van stoppen met roken.

Na 20 minuten:           
Na 20 minuten zal de bloeddruk en hartslag dalen en terugkomen op het normaal niveau.

Dag 1:                         
Na 24 uur zijn de sporen van koolmonoxide verdwenen uit het lichaam. Je zal beginnen met hoesten omdat het lichaam een schoonmaakactie gaat beginnen in de longen. Hoesten komt doordat de vuiligheid in je longen naar buiten komt.

Dag 2:                         
Twee dagen nadat je gestopt bent is alle nicotine al uit het lichaam. Je smaak en reukvermogen worden direct beter. Het gevoel dat nicotine nodig is zal groter zijn dan de eerste dag.

Dag 3:                         
Je merkt direct aan je lichaam dat je gestopt bent, o.a. het ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie dan 3 dagen geleden.

1 week:                       
De behoefte aan een sigaret zal erg groot worden. Er zullen ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, keelpijn, snel geïrriteerd worden optreden. Stevige rokers kan door het gebruik van nicotinevervangende middelen als kauwgom en pleisters deze behoeftes doen afnemen. Zeker is dat de ontwenningsverschijnselen in de komende week langzaam minder worden. Je longfunctie begint zich alweer te verbeteren ten opzichte van dag 3.

1 maand:                    
De bloedsomloop is al veel meer verbeterd, bewegen gaat makkelijker en je conditie is beter. Tevens zijn je smaak en reukvermogen toegenomen, dit zal duidelijk merkbaar zijn. Je zult meer trek hebben in eten en het is dan ook normaal om een paar kilootjes aan te komen. Eet geen vet- en/of suikerrijke snacks te eten maar probeer gezond en lekker te eten.

2 maanden:
                
De behoefte aan een sigaret zal al direct stukken minder zijn na twee maanden, de onthoudingsverschijnselen zijn ook eindelijk verdwenen. De geestelijke verslaving is echter helaas nog steeds niet voorbij en blijft voor de komende periode een grote zorg.

3 tot 9 maanden:
        
Je longfunctie is al met 10% verbeterd. Ademhalingsproblemen zoals kuchen en piepen zijn veel minder geworden. Je voelt je zelfverzekerder, fitter en gezonder. Je zult merken om minder verkouden te zijn dan voorheen en dat je sneller op de been bent.

Na 1 jaar:                    
U bent werkelijk gestopt

Na 2/5 jaar:                 
Het risico op hart en vaatziekten is direct al met 50% minder dan het risico van iemand die niet is gestopt met roken.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Fysiotherapie

Benauwdheid

COPD

Verslaving

Roken

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl