Eenzaamheid en gezondheid

Geplaatst op 21-01-2013

Eenzaamheid lijkt, net als stress, een negatieve invloed te hebben op het immuunsysteem. Dit betekent dat het zelfs schadelijk zou kunnen zijn voor de algemene gezondheid. "Uit eerder onderzoek weten we dat slechte relaties in verband staan met allerlei gezondheidsproblemen en zelfs vroegtijdig overlijden", vertelt onderzoeker Lisa Jaremka van de Ohio State University.

"Eenzame mensen hebben duidelijk het gevoel dat ze zich in slechte relaties bevinden." Samen met haar collega's vond Jaremka bij eenzame mensen meer tekenen van een actief herpesvirus en ontstekingsreacties dan bij mensen met meer sociale verbondenheid. Een verhoogde hoeveelheid ontstekingsreacties hangt samen met aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes type 2, artritis en de ziekte van Alzheimer. Het herpesvirus wordt vaak actief als gevolg van stress en een verminderd immuunsysteem.

Borstkanker
Jaremka presenteerden de resultaten van haar studie tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Personalitey and Social Psychology in New Orleans. De resultaten zijn gebaseerd op een onderzoek onder tweehonderd vrouwen die borstkanker overleefden. De wetenschapper benadrukt het belang van haar onderzoek: "We moeten weten hoe eenzaamheid en relaties de gezondheid beïnvloeden. Hoe beter we die processen begrijpen, des te gemakkelijker kunnen we eventueel negatieve effecten voorkomen."

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Stress

Immuunsysteem

Psychologie

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl