Dietist minder bezoek door beperkte vergoeding

Geplaatst op 04-06-2012

Ruim een kwart minder mensen heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een diëtist bezocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit komt doordat de diëtist nog maar beperkt vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De mensen die nog wel komen, krijgen minder diëtistische zorg. In totaal leverden de diëtisten gemiddeld 39 procent minder uren zorg.

Vergoeding
Sinds 1 januari 2012 wordt dieetadvies alleen nog vanuit de basisverzekering vergoed voor mensen met diabetes, chronische longziekten of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De eerste effecten van de verminderde vergoeding van dieetadvisering zijn al zichtbaar.

Volgens NIVEL-programmaleider Cindy Veenhof is het belangrijk om in de gaten te houden of de dalende trend zich voortzet. "Het lijkt erop dat de mensen die wegblijven geen aanvullende verzekering hebben waarin dieetadvisering is opgenomen. Of ze zijn niet bereid of in staat voor diëtistische zorg te betalen. Hierdoor bestaat de kans dat zij hun voeding en leefstijl niet aanpassen en op den duur complexere gezondheidsproblemen krijgen.", aldus Veenhof.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Contract

Marktwerking

Eerstelijn

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl