Bruin vet komt terug met afvallen

Geplaatst op 29-05-2012

Mensen met overgewicht die flink afvallen, kunnen bruin vet aanmaken. Bruin vet is 'goed' vet, omdat het het lichaam warm houdt en energie verbrandt als we het koud hebben. Bruin vet werd enkele jaren geleden als het ware herontdekt als zijnde 'goed vet'. De Maastrichtse onderzoekers wilden weten wat er gebeurt met de hoeveelheid bruin vet in mensen met zwaar overgewicht (morbide obesitas) die een maagbandje krijgen en als gevolg daarvan afvallen.

Wit vet
Mensen met zwaar overgewicht hebben heel veel wit vet, maar niet of nauwelijks bruin vet. Van de tien onderzochte personen bleken er vijf  jaar na afvallen hoeveelheden bruin vet te hebben (terug)gekregen.  Dat is een belangrijke ontdekking, aangezien het betekent dat bruin vet flexibel is, en ook als het helemaal verdwenen is, weer teruggewonnen kan worden. Waarom de ene proefpersoon wel bruin vet terugkrijgt, en de ander niet, is niet bekend. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.  

Simpeler remedie

Een simpele remedie: de verwarming een paar graden lager zetten in de winter, of een trui minder aantrekken, activeert het bruin vet ook. Af en toe kou lijden is gezond, en was in vroeger tijden ook heel normaal, maar is in de hedendaagse samenleving die volledig op comfort is ingesteld, zo goed als uitgebannen. Het onderzoek van onderzoeker drs. Guy Vijgen en humaan bioloog dr. Wouter van Marken Lichtenbelt, is onlangs gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.  

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Metabolisme

Afvallen

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl