Beloop afname hersenfuncties

Geplaatst op 11-01-2012

Het geheugen en andere hersenfuncties gaan al vanaf het 45e jaar achteruit en dat is veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Dat zeggen Britse en Franse wetenschappers.

Gedacht werd dat het verval van de hersenen pas rond het 60e jaar intreedt. Maar uit een langdurige studie onder meer dan 7000 mensen blijkt dat dus veel eerder te zijn. Volgens de onderzoekers is de conclusie belangrijk voor jongere mensen; zij zouden aangemoedigd moeten worden om hun hersenen al vroeg fit te houden.

Zeker met de vergrijzing in het vooruitzicht is dat volgens behandelaren één van de uitdagingen van deze eeuw. Tijdens de tien jaar durende studie moesten de ruim 7000 mannen en vrouwen op drie momenten tests ondergaan om hun geheugen, woordenschat, denkvermogen en uitdrukkingsvermogen te meten. Alle cognitieve scores, met uitzondering van woordenschat, daalden met de jaren. Dat gold zowel voor mannen als vrouwen. Dat begon al tussen de 45-49 jaar en naarmate de deelnemers ouder werden, ging de achteruitgang sneller. Volgens de directeur van de Britse Alzheimerstichting is in de studie niet gekeken naar dementie, maar zou het zeker interessant zijn om de deelnemers te blijven volgen om te zien wie uiteindelijk dementie ontwikkelt.

Daily Mail

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl