Allergie en astma verklaard

Geplaatst op 24-03-2012

Als baby’s in een te hygiënische omgeving worden grootgebracht, krijgen ze vaker astma, hooikoorts en auto-immuunziekten. Deze hygiënehypothese bestaat al sinds 1989, maar is nu voor het eerst bewezen door een team van Duitse en Amerikaanse onderzoekers. In Science schrijven ze donderdag dat het nog een mysterie blijft hoe allergenen, bacteriën en ziektekiemen die van nature in onze omgeving voorkomen, ervoor zorgen dat mensen immuungerelateerde aandoeningen zoals astma en hooikoorts voorkomen.

De onderzoekers bestudeerden het immuunsysteem van een groep muizen die geen bacteriën en andere ziektekiemen met zich meedroegen. Ze vergeleken deze met een tweede muizen die in een natuurlijke omgeving met microben leefden.

Ontstekingen
De eerste groep bleek ontstekingen in de longen en dikke darm te hebben, die op astma en colitis lijken. Dit werd veroorzaakt door T-cellen, immuuncellen die al eerder met deze ziektes in verband gebracht zijn bij zowel muizen als mensen. Ook ontdekten de onderzoekers dat wanneer muizen al in de eerste weken van hun leven aan allergenen werden blootgesteld het beste immuunsysteem ontwikkelen dat deze ziektes kan voorkomen. Deze vroege blootstelling zorgt er bovendien voor dat ze langdurig beschermd blijven. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of dit ook voor mensen opgaat.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Immuunsysteem

Astma

Allergie

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl