5 kilo toename gewicht na stoppen met roken

Geplaatst op 12-07-2012

Rokers komen gemiddeld 5 kilogram aan na het stoppen. Dat is veel meer dan gedacht. Meer eetlust en een beter reukvermogen zorgen mogelijk voor meer snacken.

Over het algemeen wordt gesteld dat mensen ongeveer drie kilogram aankomen na het stoppen. Veel vrouwelijke rokers zeggen 2,3 kilogram gewichtstoename nog acceptabel te vinden. De waarheid blijkt nu minder rooskleurig.

Onderzoek
Franse en Engelse onderzoekers bestudeerden de resultaten van 62 studies. Ze kwamen tot de conclusie dat de rokers gemiddeld 4,67 kilogram zwaarder werden in de 12 maanden na het stoppen. De grootste gewichtstoename zagen ze in de eerste drie maanden. Wel benadrukken ze dat het effect verschilde per persoon: 16 procent van de stoppers viel juist af, terwijl 13 procent meer dan 10 kilo aankwam. Volgens de onderzoekers zijn deze resultaten van belang, omdat onrealistische verwachtingen er toe kunnen leiden dat stoppogingen mislukken.

Gezondheid
Hoewel gewichtstoename een belangrijke zorg is onder mensen die willen stoppen met roken, wijzen de onderzoekers erop dat de gezondheidseffecten van het stoppen met roken vele malen groter zijn dan eventuele nadelen van die paar extra kilo's. De resultaten va het onderzoek worden gepubliceerd in het British Medical Journal.

Fysiotherapie & Wetenschap Leiden

Fysiotherapie

COPD

Hart- en vaatziekten

Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl